Kliknite na slovo: A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - LJ - M - N - NJ - O - P - R - S - Š - T - U - V - Z - Ž

Žena

Simbolizira dunjaluk i dunjalučko uživanje, godinu, njivu, baštu, prijevozno sredstvo ili stablo koje daje plodove. Ko sanja da ga je posjetila neka žena, ili da ima ženu, ili da joj se osmjehuje, ili da je okrenuta prema njemu – da bi se taj san protumačio treba uzeti u obzir snivačevo stanje: ako boluje od neke stomačne bolesti ili ako je neoženjen, a ta žena hurija – umrijet će; a ako ne sanja da je ona hurija, već neka od ovosvjetskih žena – spasit će se nekog belaja u koji je zapao i zadobit će neka materijalna sredstva. Posetite predstavu igra uma.
Ako to sanja siromah – obogatit će se; ako to sanja poljoprivrednik koji je zabrinut za prinos svojih usjeva – prinos će mu biti veliki; a ako to sanja zatvorenik – bit će pušten na slobodu. Ako se sanja otkrivena žena, nešto će se desiti vidljive prirode; ako je pokrivena, nešto će biti skriveno; ako je lijepa žena, bit će neka radost; ako je ružna – bit će nešto ružno. Ako se izlaže ljudima, dodiruje ih, ljubi ih ili im pokazuje svoja stidna mjesta, to onda, simbolizira smutnju u koju će biti uvučen svako ko je u snu za njom žudio ili od nje nešto dobio, ili imao s njom spolni odnos.