Kliknite na slovo: A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - LJ - M - N - NJ - O - P - R - S - Š - T - U - V - Z - Ž

Džennet

Simbolizira džamiju, skup na kome se čini zikr, hadž, džihad, upućivanje na dobro, a odvraćanje od zla, znanje, dobro djelo, ono čemu čovjek teži i rješavanje snivačevih briga. Ako neko sanja da je ušao u Džennet – postići će radost i sigurnost na oba svijeta; ako neko sanja da je uveden u Džennet – približila mu se smrt; ako neko sanja da su se jedna džennetska vrata pred njim zatvorila – umrijet će mu jedan od roditelja; ako su se pred njim zatvorila dvoje džennetskih vrata – umrijet će mu oba roditelja; ako su sva vrata pred njim zatvorena i ne otvaraju se – roditelji su ljuti i srditi na njega, a ako uđe u Džennet na koja vrata on hoće – roditelji su zadovoljni sa njim i njegovim odnosom spram njih. Ko sanja da je ušao nasmijan u Džennet – to znači da puno zikr čini Uzvišenog Allaha; ako sanja da jede džennetske plodove, pije vodu, mlijeko ili džennetsko vino – zadobiće znanje, uputu i bogatstvo; ako sanja da su mu džennetski plodovi zabranjeni – to ukazuje na poremećaj njegove vjere; ako sanja da je naslonjen na džennetsku postelju – to ukazuje na dobrotu i čednost njegove supruge. Ako sanja da mu dolaze meleki u DŽennetu i da mu nazivaju selam – uradit će djela koja će ga uvesti u Džennet.

Ako sanja da je u jednom od džennetskih dvoraca – postići će lijepu karijeru ili će oženiti lijepu ženu. Ko sanja da je oženio jednu od džennetskih žena – postići će brojne blagodati, a ko sanja da je ušao u Džennet, a bude bolestan – ozdravit će; ako bude u problemima – riješit će ih se; ako bude neoženjen – oženit će se, a ako bude od nečega osjećao strah – nestat će ga.